E-kuldet

Nanna (Gilhøj's Nuttede Nanna)

Lab Treasure's Dario

Ejet af Lab Treasure

Labrander Emma Emma_hoved.jpg (108363 byte) Labrander Elektra "Mille" Elektra_hoved.jpg (104986 byte)
Labrander Eurydike "Emma" Eurydike_hoved.jpg (133047 byte) Labrander Epona "Pona" Epona_hoved_2.jpg (120260 byte)
Labrander Elvis Elvis_hoved.jpg (135526 byte) Labrander Elliot Elliot_hoved.jpg (102981 byte)
Labrander El Dorado "Wimsey" El_Dorado_hoved.jpg (121592 byte) Labrander Ekko Ekko_hoved.jpg (114956 byte)
Labrander Evander Evander_hoved.jpg (135225 byte) Labrander Escobar "Gipo" Escobar_hoved.jpg (120022 byte)

Nanna, overskud og overblik!

26.11: 

Nanna vokser planmæssigt. Hun er på nuværende tidspunkt 39 dage henne i sin drægtighed, og hun er mindst lige så stor, som hun var sidste gang, da hun som bekendt fødte 14 raske, levedygtige hvalpe! Vi satte kuldet på Dansk Retrieverklubs hvalpeliste i sidste uge med forventet fødsel den 18.12 - "flytte hjemmefra-klare" omkring vinterferien (uge 7), og vi har allerede haft en del henvendelser fra interesserede hvalpekøbere. Det betyder, at vi kan nå at hilse på folk, og at de kan nå at hilse på Nanna og os inden fødslen. Det er en stor fordel for alle parter, da vi jo skal nå at lære folk så godt at kende, at vi efter hvalpetesten kan yde kvalificeret assistance, når hvalpene skal udvælges og fordeles. Oveni dette så er det smadderhyggeligt under fødslen og de første 3 uger efter, hvor tæven og hvalpene skal have ro og fred, at få små opmuntrende tilråb og hilsener på mail og telefon. Det var en stor glæde for alle parter, da Megan fødte sidste gang, hvor vi opdaterede hjemmesiden hele natten ved hver hvalps fødsel, og flere hvalpekøbere mødte vistnok noget klatøjede op på arbejde næste dag. En enkelt måtte sågar give wienerbrød på baggrund af faderskabet! Her er lige et par billeder af "tykkerten", som på nuværende tidspunkt har taget 4,1 kilo på siden parringen. Og det er IKKE fedt! Vi håber, Dario er i gang med strikkepindene, for der skal bruges rigtig mange små sokker og huer, tror vi på!

03.12: 

Så kom vi så tæt på fødslen, at Nannas instinkter fortalte hende, at nu var det tid til at begynde at grave på hulen. Vores hunde plejer ikke at grave, men når tæverne er højdrægtige, graver de huler. Det gør tilsyneladende ingen forskel, at vi tager hvalpekassen frem for ligesom at vise, at vi også er klar. Hule skal der graves. Da vi ikke har velfriseret have på den side af huset, og i øvrigt hellere vil have hunde end have, så får de lov til at grave, og vi tager det som et sundhedstegn og et tegn på gode instinkter hos tæven. De andre hunde vil gerne hjælpe, men det er nu ikke altid, de får lov af den drægtige tæve. I dag måtte Basse dog gerne holde vagt.

08.12: 

Lige en opdatering på Nannas drægtighed. Hun vejer nu (10 dage før forventet fødsel) 11,5 kilo mere, end da hun besøgte Dario og blev parret. Ved sidste drægtighed tog hun i alt 10,5 kilo på, og det gav som bekendt 14 hvalpe, så vi håber på, at den større vægtøgning ved denne drægtighed skyldes, at hvalpene er større og ikke flere end sidst! Selvom hun klarede det helt fantastisk sidste gang, så er det en ordentlig flok at holde styr på, og flere endnu er da slet ikke til at forestille sig.

Hun har det nu fint, Nanna. Sover lidt mere end normalt, spiser mere end normalt, men hun går med på de daglige lufteture i skoven, og hun er logrende glad for alle gæster i huset.

11.12.07:

Nanna er nu nået til et stade i sin graviditet, hvor hun helt ærligt både ligner og lyder som en strandet hval, så af hensyn til Nannas fremtidige mulighed for at opnå den respekt, hun fortjener, hos de firbenede træningsvenner og jagtkammerater, har vi besluttet, at vi først tager nye billeder af hende efter fødslen. Hun skulle jo nødigt mobbes! Vi forsøger at overbevise hende om, at hun er lækker og smuk, og at hun ikke ligner en lille fed sæl, men nærmere en meget, meget slank hvalros! Hun overvejer længe, før hun lægger sig ned, om det nu kan betale sig eller om hun alligevel skal flytte sig indenfor den nærmeste fremtid. Døråbninger vælges konsekvent fra lige i tiden. Vægt nu: 45,8 kilo, altså 11,8 kilo mere end ved parringen. Vi håber de sidste dage flyver af sted, så hun snart kan få det overstået. Fødekassen er klar til indflytning, dyrlægen varskoet og taget i ed og julesmåkagerne færdigtbagt, bare for en sikkerheds skyld. Så nu må det gerne blive den 18.12.

14.12:

Som det ses er det ikke uden grund, at Nanna er besværet. Stakkels Nanna mangler nu kun 4 dage.
17.12: Det ser ud som om, Nanna har regnet på dagene, og holder sig til det bøgerne siger. Trods hendes noget besværede tilstand, er der endnu ikke tegn på begyndende fødsel, og dybest set er det jo først i morgen, hun har "termin". Så vi regner med, at hun sover det meste af dagen i dag, og så begynder så småt i løbet af aftenen og natten. Kunne vi så få den første hvalp ved 8.30 i tiden i morgen tidlig, så vi kunne bliver færdige inden sengetid, ville det jo bare være helt perfekt. Så vi tager en slapper, ligesom Nanna, og vender tilbage så snart, der sker noget!

18.12. kl. 8:30:

Nannas temperatur var her til morgen nede på 37 grader, og det er et temmelig sikkert tegn på, at fødslen finder sted indenfor det næste døgn. Bortset fra en lettere rastløshed er der dog ikke andre tydelige tegn endnu. Hun ville ikke have morgenmad, men turen i skoven med de andre skulle hun bare med på. Vi håber dog at kunne vende tilbage med mere nyt i løbet af formiddagen. Der er masser af bevægelser fra hvalpene, som kan ses med det blotte øje, så de har det sandsynligvis fint alle sammen.

18.12. kl. 10:30:

Nanna er nu tydeligt i gang med opblokningsfasen. Den kan vare fra 6 - 24 timer, og foreløbig er det en rolig, langsom udvikling. Hun graver lidt på hulerne, men hviler og småsover ind i mellem. Det er dog kun korte hvilepauser på ca. 15 minutter, hun tager, så bliver hun igen rastløs. Alt sammen lige efter bogen, som hun må have smuglæst!!!

18.12. kl. 14:30

Det går stadig fremad i Nannas fødsel. Dog ingen hvalpe endnu. Hendes pusten og graveri er tiltagende, og hun har kun få meget korte pauser i det nu. Så vi regner så småt med 1. hvalp indenfor nogle timer.

18.12. kl. 19:30:

Tja, naturen kan vi da heldigvis ikke styre, og Nanna faldt i dyb søvn efter sidste opdatering, og selvom hun er vågen og roder rundt i fødekassen igen, så er vi nu så småt ved at indstille os på, at det bliver noget natteroderi denne gang. Så vi har fundet yatzybægerne frem, sat en frisk kande stærk kaffe over og væbnet os med tålmodighed. Vi opdaterer igen, når der er presseveer eller første hvalp er født!. 

19.12. kl. 6:00

Natten er forløbet roligt, og både Nanna og os har sovet ind i mellem. Forløbet er stadig fredeligt og langsomt fremadskridende, men ingen hvalpe endnu. Stadig masser af fosterbevægelser. Vi kontakter dyrlæge her til morgen, men mest for lige at høre, hvad de synes. For der er så vidt, vi kan bedømme, absolut ingen grund til panik. Og de 24 timers opblokning er ikke helt gået endnu. Der skal selvfølgelig ske noget i dag, men det gør der sikkert også ad naturlig vej! Vi vender tilbage, så snart der er nyt.

Kl. 9:30

Så er vi kommet hjem fra dyrlægen, som konstaterede, at alt er i skønneste orden, men at Nanna slet ikke er færdig med at blokke ud endnu. Der kan efter hans erfaring let gå 12 timer endnu, uden at det overhovedet giver problemer for en normal fødsel, så vi væbner os med tålmodighed og hygger om Nanna. 

19.12:

22:00: Nu tror vi det er slut for denne gang. Nanna har klaret det hele i flot stil, og ligger nu og hygger sig med hvalpene. De bliver vasket og nusset efter alle kunstens regler. Så det ser ganske idyllisk ud. 

I løbet af i morgen torsdag kontakter vi alle de, der på forhånd, har vist interesse for kuldet. Så får vi styr på, hvor mange der fortsat er til salg. 

Det har været en lang og hård dag, men også en glædelig dag. Det er utroligt dejligt at opleve, hvor mange der følger med i, hvad der sker i løbet af sådan et fødselsdøgn. 

Tak til alle for opmuntrende mail og SMS. Ikke mindst tak til Lisbeth, den stolte faders "mor", for råd og vejledning undervejs.

 

21:15: 10. hvalp.

Gul han, 435 gram. Nanna skal lige have ro med ham, før vi kan mærke på hende, om der er flere på vej. Hun er helt fantastisk og hygger sig virkelig med hvalpene. Vi er ved at være trætte, og det må Nanna også være. Men hun ammer hele flokken og pusler og regerer. Hold op hvor er hun dygtig! Og vi håber, Dario har tændt sin første cigar i Fakse!

19:40. Vi er helt sikre på at der er en mere, men nu må vi se, hvornår det passer prinsessen at levere!

 

18.40: 9. hvalp.

Sort han, 445 gram. Og vi synes stadig, der er mindst en endnu. Men det kan være, at vi tager fejl. Det ved vi mere om, når livmoderen har trukket sig lidt sammen i løbet af den næste times tid. Vi skal nok give en melding, når vi ikke tror, der kommer flere.

 

18:20 8. hvalp.

Gul tæve 435 gram. Der er længere mellem "snapsene" nu, men vi er sikre på, at der er i hvert fald 1 mere på vej.

 

16:45: 7. hvalp.

Sort tæve, 440 gram. Det er svært at mærke nu, hvor mange der er tilbage i Nanna. Vi tror, der er mindst 1 endnu, men der kan også være flere. Alle hvalpene ligger hos deres mor, og alle har fået den vigtige råmælk! Når først de er hapset på, ser det ud som om, hun sætter trykluft på og lynhurtigt får de små tykke maver. Når de ikke orker at spise mere, vil Nanna gerne have et par stykker liggende under sit hoved. Og det lyder på gryntelydene, som om hvalpene også gerne vil ligge der. Nanna får fred, når hun er færdig. Så skal hun tilbydes en kort luftetur, lidt lækkert at spise, og et rent underlag. Først i morgen vil vi tage det første billede af hvalpene.

 

15:15: 6. hvalp.

Så kører toget igen. Sort han, 460 gram. Så satser vi på et par gule tæver. Statistisk set!!

 

14:15 Der er en mindre pause, mens Nanna pudser og polerer på hvalpene. Det er meget tydeligt at vi ikke er færdige endnu. Langt fra.

 

13.45 5. hvalp.

Sort tæve, 460 gram. Masser af mod på livet. Sutter lystigt!

 

13:25 4. hvalp.

Gul han 480 gram. Det går sørme stærkt det her.

 

13:10 3. hvalp.

Sort tæve 480 gram.

 

12:50 2. hvalp.

Gul han 485 gram, sutter og ser fin ud.

 

12:25: 1. hvalp.

Gul han, 450 gram, sutter allerede og har fået sit første mælkeskæg! HURRA!

20.12 kl.6:30: 

Lige en morgenhilsen fra Nanna og hvalpene. Natten er forløbet stille og roligt, og der har kun været uro i kassen, når Nanna var blevet væk for en af hvalpene. Hvis den f.eks. var kommet til at ligge med hovedet den forkerte vej! Arne har sovet ved siden af hvalpekassen, så han kunne assistere lidt, måske mere vores end Nannas og hvalpenes behov. Vi får dyrlæge her i formiddag, så Nanna lige kan blive checket. Hvalpene kigger han kun nærmere på, hvis vi er i tvivl om et eller andet. Der bliver dyrlægecheck af dem senere i forløbet, så han skal nok få lov at pille ved dem til den tid! Vi vender tilbage senere, bl.a. med hvalpenes Kennelnavne og de første billeder. 

20.12: Vi præsenterer med stolthed:

"Labrander Emma" (gul tæve)

"Labrander Elektra" (sort tæve)

"Labrander Eurydike" (sort tæve)

"Labrander Epona" (sort tæve)

"Labrander Elvis" (sort han) 

"Labrander Elliot" (sort han)

"Labrander El Dorado" (gul han)

"Labrander Ekko" (gul han)

"Labrander Evander" (gul han)

"Labrander Escobar" (gul han)

20.12 kl. 16:15: Så har vi haft besøg af dyrlægen, som naturligvis var MEGET imponeret af kuldet. (Han skal jo leve af at være dyrlæge, og han har i øvrigt en sort kuldbror til Nanna, så han elsker Lab-hvalpe.) Selvom Nanna kender dyrlægen fra sine årlige vaccinationer og blodprøvetagning i forbindelse med bestemmelse af parringstidspunkt, så var både han og vi nu alligevel imponerede, da Nanna rejste sig og logrende gik ham i møde. Hun har jo ellers kun forladt kassen for at lufte sig (det klares på mindre end 2 minutter i dag) og blive vasket, så det siger måske noget om, hvorfor vi selv synes, at hun har et temperament, som det er værd at avle videre på. Hun ilede tilbage, da hun havde hilst og fået klap, og han havde hverken lyst til eller behov for at genere hende ved at begynde at mærke på hvalpene. Deres små tykke maver og roen i hvalpekassen fortæller i virkeligheden det, man på nuværende tidspunkt har behov for at vide. De får alle sammen mad nok, de kan altså både sutte og lave undertryk (det kan de ikke, hvis de f.eks. har ganespalte, og det undersøger vi straks efter fødslen, når vi vejer og ser, hvilket køn hvalpen har, om den har navlebrok og ser "rigtig" ud.)

Vi har fået nogle spørgsmål bl.a. om, hvordan vi kender hvalpene, og de er mærket med små farveklatter på ryggen, som I kan ane på billedet herunder. De gule hvalpe har lyserøde snuder og trædepuder, og det er også helt normalt. I løbet af max. 14 dage vil de få sorte snuder, læber og trædepuder. Huden på en velpigmenteret gul labrador er mørk, og det bliver den også senere. Hvalpene kan hverken høre eller se på nuværende tidspunkt. De kan lugte og fornemme Nannas duft og varme. Når en er kommet på afveje, og Nanna ikke kan rejse sig af hensyn til de andre, som måske dier, så stikker hun snuden hen til hvalpen, så den lige får retningen: Mor er den vej! De kan med forbløffende fart møve sig hen over f.eks. Nannas forben og ned til "mælkehanen", og i dag så vi allerede Elvis tage den direkte vej ind under Nanna. Han var kommet om til ryggen, og opdagede (sikkert til sin store skræk), at der ikke var ventiler på den side. Så møvede han sig af sted ind under Nanna, som jo så løftede dele af kroppen lidt, og pludselig fik vi øje på hans hoved, der nedefra havde snuppet en af de dievorter, der var ledig i nederste række. Tja, det var måske ikke tilfældigt, at han fik navnet Elvis, selvom det nu mest skyldtes hans lækre frisure!

21.12 kl. 9:00: Så har vi vejet hvalpene. De har taget mellem 120 gram (Elvis) og 40 gram (Emma) på, og alle er faste og spændstige at mærke på. Der er en ro og hygge omkring Nanna, som er meget mere tydelig end ved C-kuldet, hvor hun havde lidt besvær med at holde styr på alle 14. Det, at hvalpene denne gang var så meget større end sidst, har nok også betydning for det. Det lykkedes os at tage billeder, da Nanna i dag var med halvvejs i skoven, før hun vendte om og styrtede hjem til hvalpene. I får de bedste her:

22.12:

Både mor og hvalpe trives og har det fint. Som i kan se, øver de gule sig allerede i at have sort pigment på snude, læber og trædepuder. 

Alle hvalpene vokser helt efter bogen, og det er tydeligt at Nanna har mælk nok. Nanna er stadigvæk ikke parat til at forlade dem i ret mange minutter af gangen. Hun starter på vores morgentur, men vender om og løber hjem efter få hundrede meter.

Selv ikke når de andre hunde fodres, kan hun forlade hvalpene, så hun får serveret i fødekassen hos hvalpene. 

23.12

Kennel Labrander ønsker alle en glædelig jul.

27.12

Hvalpene er i dag en uge gamle, og har allerede forstået systemet med julen. De spiser, de drikker og de sover.

28.12:

 Sidste nyt fra hvalpene er mere eller mindre intet nyt. Alle har nu fordoblet deres fødselsvægt, de laver stadig ikke meget andet end spise, sove og vokse, selvom vores brune hvalp, Dina, tilbyder dem både kødben og små pinde, som hun - når Nanna ikke ser det - smider over hegnet ind til hvalpene, så holder de sig til Nannas mælk. De øver sig lige nu i at komme op og gå (det varer nok et par uger, før det for alvor lykkes, men nuttet ser det ud!) og at åbne øjnene. Det gør de om få dage, og her i huset er der altid kamp om, at være den første der ser en hvalp med åbne øjne. Så der kigges meget på dem i disse dage. Nanna tager sig nu af og til en hel time fri, hvor hun ligger udenfor selve kassen, men dog indenfor hegnet. Kort efter nytår tager vi fødekassen væk, og allerede på det tidspunkt vil man kunne se hvalpene mave sig ned på aviserne og væk fra tæppet for at besørge. Renligheden og lysten til at undgå at grise i "hulen" har de allerede. Det er meget vigtigt nu, at vi sørger for at holde tæpper og aviser rene, og det betyder overarbejde for vaskemaskinen og avis-slæberne. Det gør jo ikke noget, at hvalpene er pæne og lækre, når der begynder at komme gæster i huset, for tæt kontakt med mennesker kommer til at stå højt på deres ønskeseddel hver dag. Det skal de have, især når prægningsfasen for alvor begynder ved 4-5 ugers alderen. Nanna passer nu selv hvalpene om natten. Dog sørger vi for, at nætterne bliver korte her i starten (2-holdsskift, en går sent i seng, den anden står tidligt op), og alle døre er åbne, så vi kan høre det, hvis der bliver uro hernede. De andre hunde her i huset færdes omkring kassen, men når Nanna er i nærheden, går de ikke helt hen til hvalpene. Den lille brune, Dina, og Megan, (Dinas mor) er voldsomt interesserede i lydene og lugtene fra kassen, og Dina har formentlig opdaget, at det er små hvalpe, der er i kassen. Det tror vi, fordi hun kommer med kødben fra haven til dem. Megan ved det naturligvis, men hun respekterer til gengæld, at det er Nannas. Hannerne, Basse og Mjølner, er det lidt anderledes med. Mjølner holder tydeligt Nanna med selskab, når han lægger sig ved siden af indhegningen, medens hun ammer eller ordner hvalpene. Men han har på intet tidspunkt haft snuden bare i nærheden af tremmerne. Basse har en enkelt gang sneget sig til at lægge sig inde i indhegningen, udenfor kassen. Og sædvanen tro generer det IKKE Nanna. Han betragtes åbenbart af tæverne stadig som aldeles ufarlig for små hvalpe! Han har passet hvalpe i de 3 sidste kuld, som den første udover moderen, og det kunne se ud til, at han igen bliver 1. valg til babysitter. I får lige et enkelt billede fra i dag. Håber det kan ses, at de vokser!

31.12: 

Her til morgen så vi de første åbne øjne hos en af hvalpene. Det var El Dorado, vi først opdagede det på, men til de sorte hvalpes forsvar skal siges, at det jo er noget lettere at opdage sprækkerne på de lyse. Han begyndte IKKE at skrige, da Arne stak hovedet hen til ham og sagde Hej, men nu er det nok heller ikke så meget, han reelt kan se. Synet udvikles nu over de næste uger, men hunde har generelt ikke imponerende godt syn. Vi ser det i hverdagen ved, at hundene godt kan være tilbageholdende med at komme hen til os, hvis vi kommer nede fra marken, indtil vi kalder på dem. Det er først, når de hører vores stemme, at de for alvor virker til at genkende os. Hvalpene kan tydeligt ikke høre noget endnu. Måske en fordel i aften, da de ikke hører fyrværkeriet i år. 21. dagen kan de høre, og det er også den dag, de for alvor opdager verden omkring sig. Helt tilbage fra ulvene, som er stamfædre til vores hunde, er 21. dag den dag, hvor ulvemor tager ungerne med udenfor hulen og præsenterer dem for resten af flokken. Det ser vi stadig tegn på, når hvalpene præcis 21. dagen kommer vaklende hen mod os og forsøger at tage kontakt for 1. gang. Ved vores tidligere kuld har det ramt 21. dagen temmelig nøjagtigt, så det regner vi med igen. Det er jo fristende at tage billede af dem i dag med de åbne øjne, men det bliver kun, hvis vi kan gøre det i dagslys uden blitz. Det skal de ikke udsættes for som det første, synes vi. Men kan vi snige os til det i dagslyset, følger billede senere på dagen. Ellers ønsker vi alle et godt nytår. Pas nu godt på Jeres hunde i aften. Det er IKKE nogen god ide, at tage vapserne med ud til fyrværkeri. Det er under ingen omstændigheder hundens behov, og kommer der et heksehyl drønende ind under hunden, så er den formentlig ødelagt til både jagt, markprøver og i øvrigt de resterende nytårsaftener i dens levetid. Luft dem godt i eftermiddag, og så lad dem blive inde i huset i aften, hvis I bor på udsatte steder.

02.01: 

Godt nytår til alle. Hvalpene kom igennem det uden at opdage det, tror vi nok. Alle har nu åbne øjne, og de er bare så søde at se på nu. Vægtmæssigt har de tredoblet deres fødselsvægt, som de skal på nuværende tidspunkt. Nanna ligger nu ikke hos dem hele tiden, men de bliver stadig passet, fodret og ordnet, og hun sover hos dem hver nat. Om morgenen er de så tykmavede, at det ser ud som om, nogle af dem stort set har været "knappet på" hele natten. Så tager Nanna sig et morgenhvil med mad, skovtur og en lille lur, før der bliver aktivitet i kassen igen, og hun går ind til dem. Nanna giver lige nu kuldet som helhed en tilvækst på knap 1 kilo i døgnet, så hun får store portioner foder 4-5 gange dagligt! Som vanligt er der ikke så meget pjat med Nanna; instinktivt er hun tilsyneladende vidende om, at hun SKAL spise, så det gør hun. Sukker af og til midtvejs i sin portion, men så spiser hun videre. I aften er det tid til første klo-klipning, da Nanna ellers kan få rifter af hvalpenes kløer. Vi har taget et par nye billeder i dag, som ses herunder:

06.01:

For første gang forsøger hvalpene med noget andet end modermælk

08.01: Som det kan ses af billederne, vokser hvalpene meget hurtigt stadigvæk. Nanna, som jo sidste gang klarede 14 hvalpe, udviser både snilde og næsten balletagtige trin og spring, når hun stiller an til amning. Hvalpene kan nu stort set klare at besørge selv, men ligesom børn skal de jo vaskes ind i mellem, og når det er behov, ammer Nanna dem stående. Hvis man ser på billedet til venstre, er det nok tydeligt for enhver, at hvis hun ligger med dem, kan hun umuligt nå de bagerste hvalpe med snuden eller tungen, så soignering foregår stående!

Nanna har nu sat hvalpene på måltider. De får ikke mælk om natten mere, men lågen er åben, og Nanna ligger foran den, så hun er klar, hvis der opstår problemer. Men hun sover ikke derinde mere, og vi stoler fuldt og helt på Nannas instinkter, da vi ikke har nogen som helst grund til andet. Vi supplerer så med opblødt hvalpefoder med A38 på, og de kan vældig godt lide at spise på den måde også. Præcis hvor meget de får, og hvor meget Nanna bagefter sutter af deres poter og pels er svært at sige, men de trives fint og har ingen maveproblemer. I morgen er det så tid for 1. ormekur til hvalpene, så det giver måske lidt uro i maverne.

I morges så vi for første gang en hvalp (gul han, Evander) midt under morgenmaden slippe en dievorte, og ase og mase sig over sine søskende, for at komme ned og tisse på aviserne. Uheldigvis glemte han at tænke på bagbenene, så da forbenene var solidt plantet på aviserne, leverede han en stor tår på kanten af tæppet, hvorefter han stoltserede tilbage til sin plads og fortsatte måltidet. Desværre var kameraet uden for rækkevidde denne gang, men nuttet var det nu. 

Nu hvor hvalpene er næsten 3 uger gamle, begynder der for alvor at være arbejde til os mennesker. A38 og køkkenruller hentes nu i paller (nej, okay, næsten da), og vi slæber dagligt lige så mange aviser, som et avisbud med Jyllandsposten søndag morgen i en mellemstor provinsby. Om vi så er trætte af det? I går havde vi første træningsaften ved Dansk Retriever Klub i Skjern, hvor vi begge er instruktører på hvalpemotivationsholdet. Vi havde allieret os med en sød "hvalpesitter", og hvalpene sov sødt, da vi nåede hjem ved 21-tiden. Om de hørte vores stemmer eller opdagede de store hundes velkomst-tumult, er vi ikke sikre på, men de begyndte straks at hyle, gjæffe, småknurre og styrtede hen til kanten af buret. Da vi stak hænderne ned til dem, forsøgte de alle sammen at være den første, der kom op, og alle 10 små haler logrede lystigt. Så, nej, vi er bestemt ikke trætte af at slæbe aviser. "Lønnen" er tårnhøj, når de putter sig ind til os og forsøger at slikke os i underansigtet. Hader I det ikke bare, når en lille hvalp får suget sig fast i hagen? Nej, vel? Dørene åbnes her i weekenden, og de første hvalpekøbere kommer på besøg. Det glæder vi os meget til.  

11.01: 

Nu er det slut med åben indhegning om natten. Her til morgen var mange af hvalpene gået ud af deres "bur", og vi fik dem samlet op og lagt ind igen. De lå rundt om deres mor på en af de store sækkepuder. Vi skyndte os at sende de store hunde ud, men Basse ville ikke gå ud. Det tænkte vi først ikke over, men da ro og orden var genoprettet, hvalpene tilbage bag tremmer og ved at få en trøstetår af Nanna, opdagede vi til vores skræk, at der manglede en. En sort hvalp. Vi kiggede overalt, syntes vi, indtil vi pludselig fik øje på, at den lå under Basses store hoved. Varm, tilpas og meget velpasset. Da først den var forenet med resten, havde Basse travlt med at komme ud til de andre. Basse hvalpepasser! Han er bare en dejlig hanhund.

Så var hvalpene for første gang udenfor, og som I kan se, var både deres mor, Dina og Basse klar til at støtte og trøste, hvis nogen blev forskrækket! Det gik nu fint; vejret var smukt og varmt, og vi tog dem ind, før de lagde sig på den kolde jord.

Bagefter var de rigtig dejligt trætte. De kunne ikke engang spise op, før de faldt i søvn, men tilsyneladende havde de planer om at starte på spisningen igen, så snart de vågnede. Vi kunne ikke lige stå for dette "kodak-moment" med El Dorado.

12.01:

At spise fast føde kan være utroligt trættende når man er en lille hvalp

14.01:

Noget af det bedste, man kan gøre for små hvalpe er, at give dem børn at "lege" med. Vi mener, det er meget vigtigt, at hvalpene tidligt lærer at omgås børn, der er stille og rolige i forhold til dem.

18.01:
Kom hen og hjælp med at drille den brune! Hvor mange kan hun klare??
Prøv bare at amme flere kilo hvalpe, end man selv vejer! Hvis man bliver træt, eller bange, eller bare kælen, er ben et stort hit.
Emma og Dina Er jeg ikke solgt?? (Jo, du er!)
Hvalpene er konstant overvåget af de store, og selv ikke en gråspurv får lov at sætte sig i nærheden af dem.
23.01:

Lige et par nye billeder fra den solrige dag i går, og lidt regnvejrsdagshygge fra her til morgen. Vi har sat hvalpene på DKK's hvalpeliste igen, fordi vi igen har 1 hanhvalp til salg. En af vores familier, som skulle have en han fra kuldet, har forelsket sig i Tor (Labrander Cujo fra Nanna/Darios sidste kuld), som var på udkig efter en ny familie, da hans tidligere ejer desværre er død. Tor er en stor, smuk han, som er velpasset og grundtrænet i lydighed, men som lige nu er lidt teenager-agtig og trænger til en kærlig, rolig genopfriskende gang træning, og han har været så heldig, at han nu skal bo i et dejligt skovløberhus sammen med Kim og Michelle. Vi ønsker Tor tillykke med sin nye familie, og vi ønsker dem tillykke med Tor. Vi glæder os til at træne sammen med Jer på lørdagsholdet!

Basse hvalpepasser!! Lige smuk udenpå og indeni viser Basse lige nu sit fantastiske temperament og sin kæmpeværdi for Kennel Labrander; uagtet at han på grund af albuerøntgen ikke kommer til at indgå i avl, som vi havde drømt om i sin tid. Han tilbyder sig til hvalpene - med få kærlige tilrettevisninger og betingelser (han gider IKKE amme dem!!), og de elsker at lege med ham og sove sammen med ham. Ham og Dina er lige nu hvalpenes faste passere, da både Megan og Mjølner stadig holder sig på behørig afstand det meste af tiden, og Nanna holder sig lidt på afstand, fordi de som rigtige labradorer allerede altid er sultne, og helst vil die, hver gang de ser deres mor. Enhver hundehvalp burde have en Basse - 36 kilo ren tryghed og omsorg.  
Man kan godt blive træt af al den friske luft, og så er det rart med et lille hvil under bænken, før man kaster sig ud i legen igen. Juletræet, som vi ikke fik smidt væk, er en glimrende legeplads for hvalpene. Teorien bagved er, at så kan de bide i det i stedet for i hinanden, men den holder ikke helt. De er på nuværende tidspunkt nogle små bisser overfor hinanden, bider i ører - haler - nakkeskind - poter, og støjniveauet er temmelig højt ind imellem. 

24.01: 

Vi fik en opringning i går fra en mulig interesseret hanhvalpekøber til den sidste han, som naturligt nok spurgte, hvad det var for en han, vi stadig havde tilbage. Jeg forsikrede ham for, at den var enten gul eller sort, aktiv, kælen og enormt nysgerrig, vejede mellem 4 og 5 kilo, havde tydelig anlæg for enten elektronik (rep. af ledninger, f.eks.), anlægning af haver (bedst til gravearbejdet), møbelrestaurering (god til at lave det der "antikke" look med små ormehuller overalt) eller kunsthåndværk (aviserne forvandles flere gange dagligt til kunstværker i papmache), og at dens livret temmelig sikkert er: MAD!! 

Forklaringen er jo den, at vi ikke har lavet vores lille hvalpeprofil endnu, så ingen af hvalpene er indtil videre valgt ud. Vi kender nu familiernes ønsker og behov, men hvilke hvalpe der passer bedst til den enkelte familie, venter vi med at sige, til vi når så langt hen som muligt og har lavet den lille test, der viser noget om hvalpenes styrker og svagheder i forhold til hinanden. Alle bør køre herfra med den bedste hvalp, og efter meget få dage ER det helt sikkert den bedste hvalp til netop den familie, for de er kun 8 uger, og man bestemmer selv, hvilken "voksen" hund man ender med, langt hen ad vejen i hvert fald. Man vælger forældredyrene med omhu, sikrer sig at hvalpene får en god start og en god prægning, men derefter bestemmer man selv, hvordan den voksne hund skal være. Det tror vi på.

27.01:

I denne weekend har hvalpene haft besøg af Daniel og Jonas. Der er ingen tvivl om, at de alle har nydt det. Instinktivt fornemmer hvalpene, at det er "hvalpe/børn", og de følger konstant efter drengene og opsøger dem, når de er indenfor. Når Daniel her til morgen, efter hvalpenes første legetur, luftetur og morgenmad, sætter sig ind til dem med bare tæer, så er det et bevis på, at hvalpene allerede har lært, at ham må de ikke bide helt så hårdt, og første skridt på vejen mod at lære bidehæmning er således allerede taget. Tusind tak til "verdens sødeste bidedyr", som nu præger vores 5. kuld, Daniel og Jonas!

Vi har nu travlt med at finde på nye ting, hvalpene skal opleve og præges på hver dag. Jo mere man oplever som lille hvalp, i tryghed sammen med sin flok, jo mere erfaren og rolig vil man møde tingene senere hen!

En lille fyrrekogle er vist et passende bytte når man er 5½ uge gammel retriever (her er det Evander). Byttet er samlet op, og kan stolt bæres hen til det nærmeste menneske.
Epona her har egenhændigt fanget og nedlagt en træsko ude i baggangen og båret den ind i køkkenet. Desværre er det svært at tage billeder, man er aldrig lige klar. Når man vokser op på landet, lærer man at tygge på et strå.
Hvalpene er så småt ved at vænne sig til, at man besørger udenfor. Jakob fangede El Dorado, da han tydeligt trængende benede ud på græsplænen! Man kan godt blive træt af al den friske luft. Her er Emma faldet i søvn med hovedet i vandskålen. Som det ses er hun vandsugende.

31.01:

Basse morgenhygger med Ekko og Evander 6 uger gamle er hvalpene blevet vejet, og ingen er "fundet for lette". Her er det Elliot der som den tungeste vejer næsten 6 kg. Han arbejder ihærdigt på at reducere kiloprisen yderligere.
28.01:

Hvalpene fik lige 1 times tid med solskin i dag, og de er så sjove at se på, når de tumler rundt, at vi ikke kunne lade være med at fotografere. I får lige de bedste fra i dag også.

Ekko kom stolt hoppende med sit trofæ, et halmstrå han selv havde fanget! Puha, man kan godt blive træt af livet på landet! Mon der snart er en bid brød og en middagslur i sigte?
En halmhule er et stort hit til legesyge hvalpe. De "flyttede ind" øjeblikkelig, og så snart de kommer ud om morgenen, skal de hen og se, om der er noget derinde! Ups. Kommer det på hjemmesiden? Jeg aner ikke, hvad hun hyler over!!
En stump ubrugt kloakrør er også bare godt legetøj til snart 6 uger gamle hvalpe. Der er jævnligt direkte kø ved røret, selvom der kan være mange i det på en gang.

Ugeplan for hvalpene uge 6:

Mandag: Råhygge, leg og afslapning. Tirsdag: Opstilling og fotografering med Mette og Anne. Onsdag: Hvalpeprofiler med Paul Erik Høy, og fordeling af hvalpene til de forskellige familier. Alle hvalpekøbere bliver kontaktet onsdag eller torsdag! Torsdag: Chipmærkning. Fredag: Dyrlægeundersøgelse, vaccination og sundhedsattester på alle 10 hvalpe. Fredag, lørdag og søndag: 3. og sidste ormekur, Panacur, 3 dages behandling! Så pakker vi kufferter og gør klar til at flytte hjemmefra fra på onsdag!

Nanna ammer ikke længere hvalpene, men som det ses på de noget uklare billeder her, så gylper hun foder op til hvalpene, når hun selv har spist. Hun samler hvalpene med små pib og gjæf, og som I kan se, virker det efter hensigten på hvalpene, som styrter efter deres mor. Det er en instinktiv handling fra Nannas side, og hvis vi skulle stoppe det, skulle vi holde Nanna og hvalpene adskilte i flere timer efter Nannas måltider, og da hun på nuværende tidspunkt for alvor er begyndt at lege meget med hvalpene, vælger vi i stedet at fodre Nanna med hvalpefoder flere gange om dagen. 
Vagthunden Mjølner har fundet et godt sted med overblik over hele haven og alle 10 hvalpe. I bidesikker afstand! Dina lærte hurtigt af Mjølner, så nu kan hun også holde vagt!
Vi har fået et nyt, større rør med plads til både børn og hvalpe. Tak til Torben for røret. Der er en helt speciel kontakt mellem lab-hvalpe og børn. Her er det Ida, der samler hvalpene omkring sig. Hun er bare så sød, synes hvalpene (og vi)!!

05.02: 

I dag er hvalpene blevet fotograferet, og alle billederne af hver enkelt hvalp kan ses på deres egen side. Vi siger 1000 tak til Anne og Mette; sødere og dygtigere hundefotografer/opstillere findes ikke vest for Fakse. De roste alle hvalpenes hoveder og udtryk, og hvalpene var da også enormt trætte og sov resten af dagen, så de har virkelig forsøgt at anstrenge sig for at være charmerende og nuttede.

 

Billeder af Labrander Emma, Labrander Elektra, Labrander Eurydike, Labrander Epona, Labrander Elvis

Labrander Elliot, Labrander El Dorado, Labrander Ekko, Labrander Evander og Labrander Escobar.

I forbindelse med klipning af negle i dag, blev hannerne undersøgt omhyggeligt, og vi kan hermed med stolthed proklamere, at vi fandt i alt 12 små testikler, 2 pr. hanhvalp, så nu bliver der mulighed for at prale ved dyrlægeundersøgelsen på fredag! (Ikke alle hanhvalpe har testiklerne i pungen så tidligt, men det er rart for os som opdrættere, når vi med sikkerhed kan sige, at ingen af hannerne er kryptorchide.)

07.02: 

Så er alle hvalpene blevet fordelt mellem de familier, der var skrevet op til hvalp. Tillad os at blive lidt rørstrømske - hvor er der dog mange fantastiske hvalpekøbere, der ønsker sig en lab-hvalp! Vi har (igen) haft den fantastiske oplevelse, at når vi efter hvalpeprofileringen sammen med Paul Erik ringer til de forskellige familier med vores forslag til, hvilken hvalp der vil passe sammen med den enkelte familie, så siger næsten alle, at det lige var den hvalp, de havde drømt om. Selv de mennesker, der ikke får den farve, de måske mest havde drømt om, siger når de hører Paul Eriks beskrivelser af hvalpene, at det lige præcis er det, de ønsker sig af en labradorhvalp/kommende familiemedlem/ven i forhåbentlig rigtig mange år fremover. Det betyder for os, at vi igen-igen  glæder os vildt til at se hvalpene køre herfra med den helt rigtige familie (så vidt vi overhovedet kan forestille os), og vi har den fornemmelse i maven, der siger, at det kun kan blive godt, det her! Tak til Jer alle sammen for den tillid, I har vist os. Og til lykke med Jeres hvalp! 

07.02:

Herunder in lille billedserie der viser, hvordan Nanna er i fuld gang med at opdrage en af hvalpene (Ekko). Det, de voksne hunde lærer hvalpene her i de sidste uger, er at tale "hundsk". Hvalpene skal lære betydningen af de forskellige kropssignaler voksne hunde anvender. Noget af det vigtigste er, at hvalpene lærer hvordan man "dæmper", når andre hunde bliver sure. Både Nanna og Mjølner er glimrende lærere , der med stor tålmodighed viser hvalpene, hvordan man opfører sig. 

Basse og Dina er mere legeonkel/tante, der lader hvalpene gøre lige, hvad de har lyst til. Der skal bides meget hårdt i dem begge, før de piber og rejser sig. Selv når de bides hårdt, rejser de sig meget forsigtigt for ikke at komme til at skade hvalpene, når de ryster dem af sig.

Vov! siger Nanna, og hvalpen trækker sig. Øh! der er vist lige noget der klør. Det må jeg vist lige få ordnet. (Det man kalder en "overspringshandling").
Hva' så! Blev du forskrækket lille ven

Nej jeg blev ikke, jeg tør godt gø af dig mor!

Vov! Så kan jeg også gø af dig.

Ok! Når en stor hund gør af en lille hvalp, så skal man vende siden til, og lægge ørerne tilbage. Pyh ha! efter sådan en gang "skole" er det rart med en lille lur på fjernsynsbordet sammen med sin "lille" søster. (Emma og Ekko)

19.02:

Så er de første 5 hvalpe flyttet hjemmefra. Her ses Labrander Eurydike, som nu hedder Emma, i sit nye hjem, som hun da vist godt kan være tilfreds med?
De resterende hvalpe nyder solskinnet i haven, og her, hvor Ekko har fundet en pind, går den vilde jagt rundt om flagstangen. Hvalpegården bruges nu kun til at sove i; ellers gider de ikke være i "bur".
Den benhårde lydighedstræning er startet, og vi har naturligvis tilkaldt eksperterne! Daniel og Jonas træner her "sit" med Emma og Elliot, og vi kan fortælle, at den raslende lyd af en godbidspose allerede giver et fantastisk indkald! Tusind tak til Anette for rigelige forsyninger til både store og små!
Ekko har fundet en stump griseøre, og han holder skarpt udkig efter sine noget tyvagtige søskende, medens han tygger. El Dorado øver sig i "spring over hegn", og vi kan da fortælle Paul Erik, at han er blevet rigtig god til det. Ha, ha, godt det ikke er Epona! 

22.02:

Nu hvor der kun er 3 hvalpe tilbage, har vi fået tid til at finde en gæstebog på nettet. Vi vil meget gerne have hilsener og kommentarer fra Jer, der er inde og besøge vores hjemmeside.

25.02: 

Så er den sidste hvalp fra E-kuldet flyttet hjemmefra, og vi siger held og lykke til alle de nye hvalpefamilier. Husk at vi altid er til rådighed, både via telefon og mail, når og hvis der opstår problemer eller spørgsmål.

Epona, som bliver kaldt for Pona til hverdag, bliver boende her hos os med det formål, at hun engang skal indgå som avlstæve i vores fortsatte opdræt af labradorer, hvis hun udvikler sig til at have alt det, der kræves af en god avlstæve. Hun vil foreløbig have Arne som træningsmakker, da jeg stadig har masser af dejlig træning tilbage med Dina.

INTCH NORDCH DKCH SCH NCH DCHVDH PLCH SVCH NOJV02 SV03 DKKV04 KBHV06 DKKV06 KBHV07 DKKV07

Lab Treasure's Dario

GBCH NCH SCH FINCH INTCH NORDCH

Carpenny Walpole

Hawksmoors Webster

AM.CH.

Dickendall Arnold

Hawksmoors Ravens fligth

SH.CH.

Covetvood Elouise of Carpenny

CH.

Carpenny Bonhomie

Cranspire Careless whisperR

INTCH DKCH SCH KBHV00 NORDV00 KBHV03 DCHVDH

O'Sofinas Quite as nice

SCH SVCH

Trendmaker's the Moose is loose

NCH SU(U)CH

Boothgate's it's Showtime

Trendmaker's traffic Jam

INTCH FINCH ESTCH FINV-95 ESTV-96 

Loresho's Jello

Mardas Maroon

FINCH

Loresho fine Black lace

Gilhøj's Nuttede Nanna Coco Loco's Vip

FINV-03

Mailiksen Gentleman

FINUCH SUCH

Strongline's Eternal Flame

FINUCH

Mailiksen Lumikki

Bubbling Maya Cambremer Tom Cobbley of Charway
Bubbling Claire De Lune
Gilhøj's Tændte Tyra Cody Witan's Falling Star
Bryndum's Dancing Bjørk

DKCH BRUGSP

Gilhøj's Moster Molly

DKCH

Gilhøj's Bing Bosky

Gilhøj's Fru Madsen