P2-kuld
Så er der valgt hanhund til Ivalos første kuld. Ivalo trækker spændingen og er d.d. 10.07 endnu ikke startet i løb. Søde Dirch må derfor stå ved kajen og vente pænt....
Ivalo (Labrander Ivalo) DIrch (Labrander Hodja)
Ivalo (Labrander Ivalo) DIrch (Labrander Hodja) 
Labrander Pipaluk Labrander Pilutaq
       
Labrander Pandora Labrander Porthos
       
Labrander Pi Labrander Puccini
       
Pabrander Polyhymnia    
       
03.06:

Når der kun er 2 chefer, er det let at bestemme noget. Det er også let at ombestemme noget. Og det har vi så gjort. Det gør vi ellers sjældent, når vi først HAR meldt det ud. Her kommer det:

Vi var lidt forblændet af, at vi -med Ivalos genetik og farvesammensætning- kunne få en masse brune hvalpe på matriklen. Med fine og søde Alabcarte’s Capone burde statistisk 50% af hvalpene blive brune, resten sorte.

Vi overså vores egne ord: En god Labrador har INGEN farve. Og vi skal bare huske at holde øjnene på bolden, som i vores opdræt altid har været at lave de bedst mulige, sunde hvalpe, der ligner labrador, opfører sig som labrador og primært skal leve som familie- og jagthunde i skønne familier med et langt sygdomsfrit liv! Vi skal have åbne øjne og stå ved det, vi gør.

Vores sundeste opdræt har vi nok lavet på Loke/Aura hvalpene. Alle deres hvalpe er undersøgt og registreret, og vi har to med B-hofter og ellers A på alle hofter, 0 på alle albuer, og OCD fri på de undersøgte. Dirch (Labrander Hodja), som bor ved Michael og Henriette er udover røntgen undersøgt for alle genetisk kendte sygdomme, og kun bærer af tørnæse, som Ivalo ikke har. Han er sort og bærer brunt og gult, har index 115 og en sikkerhed på 0,676, hvilket faktisk er rigtig flot og sikkert i avlen. Derfor har vi sadlet om lige midt i vadestedet….

Vi har besluttet, at Dirch og Ivalo sammen skal lave Ivalos 1. kuld ved næste løbetid. Kombinationen giver statistisk set ¼ brune hvalpe og resten sorte. Så det er vores valg, og nu glæder vi os helt vildt til at få mere Aura/Loke ind i vores avl med smukke Dirch, der er en dygtig jagthund, en habil sporhund og en fremragende familiehund.

14.08:
Ivalo er startet i løb, og vi tager den første progesteron måling torsdag i næste uge.
Det betyder formodentlig at der er 8 uger gamle hvalpe klar til levering i uge 52. Det bliver bare en forrygende jul her i huset.
22.08:
1. måling af Progesteron på smukke Ivalo viste, at hun endnu ikke er klar til date med Dirch (Labrander Hodja). Ny test på mandag, igen på Dyrlægegruppen Dania i Hinnerup, skal nok fortælle os om udviklingen af brunst (kaldes det) hos Ivalo. Dirch står klar med forpoterne på startlinjen...
06.10:
I morgen rammer Ivalo dag 42 i sin 63 dages drægtighed, og en velkommen (man er vel labrador) bivirkning ved denne dato er, at Ivalo overgår til hvalpefoder og masser af den. Vægtøgningen hos Ivalo vil nu stige markant, da hun nu får 150% af normal fodermængde i hvalpe-starter-mad, der er væsentligt mere kalorieholdigt end det HT42D foder, hun har fået indtil nu. Et rimeligt fantastisk fakta er det også, at hvalpene nu er færdigt-formede. De vil på billeder i livmoderen (som vi ikke kan tage) ligne små labrador-retrievere, kønnet er bestemt (men vi ved det jo ikke før fødslen), og faktisk kan de små høre og har åbne øjne. Tænker de lige nu lærer mor Ivalos hjertelyd at kende, og de kan høre støj fra omgivelserne også. Fra nu af til fødslen vokser hvalpene kun. Og inden fødslen (Biologien er altså smart) lukkes øjnene (så de ikke får skidt og bakterier i øjnene undervejs i fødselskanalerne) og ørerne lukkes igen af en synlig hinde. Der er simpelthen ikke hul gennem ørerne ved fødslen, og hvalpene begynder først at kunne høre i 2-3 ugers alderen. Øjnene åbner de cirka 2 uger gamle.

Når hvalpene bliver født reagerer de som små varmesøgende missiler og finder selv vej til mælkebaren og ved pr. instinkt præcis hvad man skal gøre for at blive en stor glad labrador. Det, de evt. ikke ved, det ved Ivalo og vi, og som eksempel kan en tæve føre hovedet henover 14 hvalpe (har vi set set), og instinktivt vide, hvem der trænger til stimulering til vandladning og afføring. Vi er uduelige ift. at vide den slags, vi mennesker, mens hunde pr. instinkt løser opgaven, når allerførste hvalp er født. Vores job i den forbindelse er udelukkende at regulere omgivelserne, ikke for varmt - ikke for koldt, sørge for rigeligt mad til Ivalo, korte lufteture, når hun har tid og ellers ro i omgivelserne til at være nybagt mor til flere.

Ivalo er skannet drægtig med et stort kuld, min. 10 hvalpe. De bliver født ca. 28.10 og er klar til at flytte hjemmefra lige op til jul.
10.10.
Ivalo var i dag til en ekstra skanning for at assistere dyrlægen med nye muligheder for skanning. Vi så masser af små hvalpe, fine i form og bevægemønster, både små kommende hanner og små kommende tæver. Moderkagerne blev målt og blodgennemstrømning (arterielt og venøst blod) i både hvalpe og moderkager blev set og fundet korrekt. Vi har aldrig tidligere været til en skanning så langt henne i drægtigheden, men både Camilla og vi lærte nyt om fostre og tilværelsen i tævens livmoder. Vi fik IKKE talt hvalpene denne gang - men som dyrlægen sagde: Der er hvalpe overalt! Så 10+ er stadig aktuelt. Ivalo er nu 4,5 kilo tungere end ved parring, og på nuværende tidspunkt er der ikke spor tegn på, at de ikke nok skal klare sig og komme igennem de sidste 17-18-19 dage. Som tidligere nævnt, så bliver disse hvalpe 6. generation i vores oprindelige tævelinje fra Megan, og farmand Dirch giver så 5. generation på Nannas linje. Vi glæder os meget til det hele.
20.10:
Ivalo er i dag på dag 55 i drægtigheden. Som det ses på billedet, er mælkebaren tæt på at være klar til de små. Hun klarer sig så fint i flokken, og de mange gæster, vi jo har i huset på denne tid, fornemmer hendes ro og tålmodige sind. Vi har i efterårsferien haft mange gode hundesnakke med både nye, kendte og evt. kommende hvalpefamilier, og det er en stor fornøjelse også at have Camillas viden og erfaring at trække på ved snakkene. Dag 63. kan bare komme an - vi er klar.
30.10:
Ivalo er i begyndende fødsel nu, så vi håber på nyt i løbet af dagen.
31.10:
Efter et langt tilløb, og 2 nætter næsten uden søvn, besluttede vi her til morgen at køre til Herning. Da  vi så var på vej gik det hele igang.
1. hvalp, født i bilen, klokken 8:10 på vej til Herning, sort tæve på 480 gram. Lige midt i rundkørslen ved Brejning.
2. hvalp, også født i bilen, klokken 8:20 nu på vej hjem, brun tæve 430 gram. Nu i rundkørslen ved Røgind.
3. hvalp, klokken 9:00 sort tæve, 390 gram, sutter i takt med de to søstre.
4. hvalp, klokken 9:20 sort han på 460 gram
5. hvalp, klokken 10:45 sort han 500 gram, spændstig og frisk
6. hvalp klokken 16:40, sort tæve på 450 gram, født på terrassen, så måske en Patio?
7. hvalp klokken 16:50, sort han 460 gram. Ivalo er sejere end Arnold S., sikke en skønherlig dag i børnehjemmet
01.11.24: Morgen
Ivalo og de 7 hvalpe har klaret natten så flot. Selvom skanningen viste 10+ dag 28 i drægtigheden, så kom der kun 8 hvalpe. Den 6. hvalp var desværre dødfødt. Så 7 x hvalpekasselykke.

Efter røntgenkontrol her til morgen ved vi nu, at Ivalo ikke har flere hvalpe i sig.

Vi siger 1000 tak for opbakningen under hele fødslen, på vores facebookside, mails og beskeder. Det giver energi til os. Ivalo klarede det hele så flot. Sammen med Camilla gjorde hun præcis det, der skulle til. Løb når de sidste hvalpe skulle flyttes ned mod 'udgangen', lod os lægge hvalpene til, når der skulle laves veer, og havde i øvrigt alle hvalpe hos sig under fødslerne. Nu pdser og polerer hun, nurser og ordner, hygger og ammer. Sikke et kuld, sikke en fødsel og hvilken fantastisk tæve. (Billeder senere på dagen).
 01.11.24: Eftermiddag
Ivalo kan SÅ meget, men læse kan hun ikke! I bøgerne står der, at hvalpe må tabe op til 10% det første døgn, og Ivalo har tydeligvis læst det som: Hvalpe skal tage 10% på det første døgn. Det har skønneste mor Ivalo også ordnet. Alle 7 er i vækst, og vi ringer til alle på listen til Ivalo/Dirch hvalp i løbet af det næste døgn.
03.11:
Mor Ivalo og de små i hvalpekassen. Hvis I kun tæller 6 hvalpe, så læg mærke til de brune tæve, som ligger bag Ivalos hale. Alle 7 trives og vokser.
Grøn plet (økologisk bivoks farve) er første fødte han.
4 på stribe putter hos mor. Udover rimelig temperatur i kontoret, så er mor og søskende den eneste varmekilde, små labradorhvalpe skal have. Der er formentlig flere hvalpe, der er døde af kunstig, ekstern varme end af kulde, i hvert fald hvis deres mor er til stede. Ivalo er meget dygtig til at stikke snuden hen til dem, hvis de kommer for langt væk fra hende, og så kommer de af sig selv langs mors snude og hals hen til dievorterne igen. Disse 4 er mætte og godt tilpas, og var de ikke det, ville vi sagtens kunne høre det. Utilfredse sultne/overmætte hundehvalpe hyler, lyder næsten som menneskebabyer, og den instinktsikre mor ved nøjagtigt, hvad hvalpen har brug for. Om det er mad eller at komme af med urin/afføring, så ved tæven det. Måden vi dobbelt-tjekker det på er ved at veje hvalpene. Når alle i dag har taget mellem 25% og 30% på ift. fødselsvægt, er faste og varme, protesterer når vi løfter dem, så kan vi ganske roligt stole på at Ivalo gør præcis det, de små har brug for. Vores opgave lige nu er at give Ivalo mad, vand og kærlig opmærksomhed, samt at holde øje med, at hendes mave fungerer perfekt. Har Ivalo tynd mave, så får hvalpene tynd mave. Sådan er det bare med hundehvalpe. Vi sidder mange timer hver dag ved siden af hvalpekassen og roser og nusser Ivalo, men dybest set er det mindst ligeså meget vores behov som hendes. Hun ville formentlig passe dem fint alligevel. Arne sover på en madras ved siden af Ivalo og hvalpene hver nat, så han kan give en hjælpende hånd, hvis en hvalp pludselig bliver væk fra mor. Råhygge døgnet rundt!
04.11
Hvalpene fylder allerede godt i mælkebaren.
06.11
Arbejdet med hundehvalpe på under en uge består først og fremmest i at holde moren tilpas.
Mætte og forædte. På nuværende tidspunkt har de forøget deres fødselsvægt med 70%
Så er det igen tid til en lille fælleslur.
Når man sidder og ammer hvalpe kan man sidde og filosofere over meningen med livet.
13.11:
Da alle hvalpene nu har fået øjne har vi valgt at flytte dem fra fødekassen til hvalpegården i køkkenet.
Hvad er meningen med det?
Hvis mor nu bare vil sidde stille længe nok, så har vi hende.
14.11:
Så har vi beslutte hvad Ivalos 7 hvalpe hedder i stambogen.

Førstfødte sorte tæve hedder: Labrander Pipaluk.
Den brune tæve hedder: Labrander Pandora.
Næste sorte tæve hedder: Labrander Pi.
Sidste sorte tæve hedder: Labrander Polyhymnia.
Den første sorte han hedder: Labrander Pilutaq.
Den næste sorte han hedder: Labrander Porthos.
Den sidste sorte han hedder: Labrander Puccini.

Da Ivalo er et grønlandsk navn synes vi at 2 af hvalpene også skulle have grønlandske navne. Det er naturligvis stambogsnavne, men de kommende ejere bestemmer naturligvis selv, hvad kaldenavnet skal være.
15.11:
Som noget nyt prøver vi denne gang med Essential The Beginning som dåsemad istedet for opblødt i vand og med A38.
Hvad er nu det for noget tøjeri?
Det smager da ganske godt, og så griser det ikke så meget. Dejligt for mor Ivalo!
16.11:
Nu kan hvalpene også være kortvarrigt ude på terrassen.
Når Helen hjælper kan der godt leges skovtur med madpakke på tæppet.
26.11:
Så er vi i fuld gang med at indrette Grimstrup sommerland.
Et lille udpluk af de forlystelser der bydes på.
Forlystelserne inspiceres med en vis skepsis.
Pilutaq var den første til at forcere vippen
Ivalo kontrollerer 'trampolinen' sammen med Pilutaq
Ivalo holder øje med at ingen kommer til skade på forlystelserne.
28.11:
Hvalpene fylder i dag 4 uger. De vejer nu 20 kilo tilsammen, altså 2,5 til 3 kilo hver. Deres tænder er kommet, og de bruger dem en del på hinanden og lidt på os. De nyder mere og mere lufte-legeture udenfor, hvor de stadig bliver tæt på terrassen og tæt sammen. De øver deres motorik og renlighed, men det er stadig max 20 minutters ophold udenfor. De EJER køkkenet helt nu. Kommer overalt i det ret store rum, finder efterladte bamser rundt omkring, og bruger naturligvis en del tid på at bære rundt på ting. Sande retrievere i adfærd. De elsker at ligge på hylden under TV-et, og der er plads til dem alle, synes de. Kurve og puder bruges især, når de bliver trætte nok! Så leder de efter en stor hund at putte med, og alle finder sig i deres små møvende kroppe. De bider IKKE i mor Ivalo endnu, så de får stadig masser af mælk. Hun kan dog lægge sig på mælkebaren, så intet stikker frem, når hun ikke vil mere. Heldigvis. Om natten tilbyder hun kortere måltider, og så går hun bare ud og lægger sig ved Arne eller i en stol, når hun ikke vil mere. Det fungerer stadigvæk fint, men hvalpene kan nu godt komme med ud over kanten til hvalpegården nu, så Arne vågner ofte med en hvalp eller 2 på puden. De bliver fløjtet til måltiderne med stigende held. Det skal nok blive rigtig godt senere.

Vi mangler en stærk mand til at bære de sidste forhindringer ud, men farmand kommer med Michael på lørdag, så vi kan få legepladsen færdig. Halm har vi ikke kunnet finde i år, så halmhulen må vi nok undvære. Til gengæld har vi et arve-hundehus fra Fenris, som de nok skal få gode puttelure i senere. Billeder følger i morgen, når det forhåbentlig bliver bedre fotovejr!
De kan godt være i den store kurv - de gider bare kun, hvis vi nusser og synger imens.
29.11:
Har I mere tilbage?? Må jeg se, må jeg se??
Pandora ligger på lur under den lille legetrappe.
Det kan man vel godt kalde at spise op??
Håber I kan se, at de får mere og mere udtryk....
Legepladsen bruges mere og mere, skønt der er en slange....
Og pølserne på rækkerne er stadig et kæmpe hit blandt hvalpe.
Når man har leget meget, har spist al sin tørkost, så er MOR stadig den bedste i Verden!
30.11:
Så kom Fenrises hundehus atter til ære og værdighed.
Det blev straks indtaget af hvalpene.
Vi fik også båret motorikbanen ud.
08.12:
Først tanker vi dem op på energi...
Så hygger vi lidt
Og leger lidt
Men alt er bare stadig vådt.
Og koldt, men især vådt.
Trampolinen er næsten en vandrutchebane.
Vi slås aldrig....
Leger så pænt
Bider ikke i sko/snørebånd...
Og vi er blevet altfor store til at få babsetår! PS: Vi lyver bare virkelig meget.
14.12:
Så har hvalpene været i skoven for første gang. Vi beklager billedkvaliteten, men fotografen har ikke helt styr på indstillingerne, når det er regn og overskyet.
Der var fart i futterne...
Mor havde taget madkurv med. Det har søde Ivalo altid!
Der er så meget nyt at dufte til....
Og smage på....
Undskyld vi stikker af - men der var fløjteindkald - og så kommer vi altså.
Mor forklarer måske om floraen på stedet.....
18.12:
Så har hvalpene været hos dyrlæge for allerførste gang. Vi kørte denne gang til Dyrlæge Center Vest (de plejer at komme her, da vi samtidig har tilsyn med opdrættet 2 x årligt, men det har vi heldigvis haft i år). Dyrlægen fandt: 7 bankende hjerter, 14 velfungerende lunger, 7 våde snuder, der skulle dufte til alt det nye, 7 perfekte saksebid og det korrekte antal nyslebne tænder, 6 fine testikler, ingen navlebrok, 28 velformede poter, 7 tætte fine labradorpelse, ingen uønskede insekter, 14 fine rene ører, 14 blanke øjne og alle blev vaccineret for allerførste gang og erklæret sunde og raske. Og søde. Ingen brugte dyrlægens gulv som toilet (de tisser nu også på kommando nu alle 7), men enkelte blev set med en ledning i munden undervejs. Der er med garanti ikke flere godbidder i hjørnerne nu, så dyrlægen behøver ikke støvsuge i dag. Vi er så stolte af vores fantastiske P2 kuld!
 
 
 
19.12:
Vi præsenterer med stolthed P2-kuldet.
Så har vi efter bedste evne lavet protrætter af hvalpene. Vi er helt pjattede med deres hoveder, men stå billeder er vi ikke så skrappe til. Vi håber i vil bære over med os.
Labrander Pipaluk
Labrander Pandora
Labrander Pi
Labrander Polyhymnia
Labrander Pilutaq
Labrander Porthos
Labrander Puccini
21.12:
En lang men skøn dag med hvalpetest er nu ovre. Hvalpene er blevet testet og INGEN fundet for let.

Helle Døj beskriver hele kuldet sådan:

Jeg har i dag (21.12.2024) testet 7 labrador hvalpe hos Kennel Labrander.
Jeg har (igen) mødt 7 hvalpe, der rigtig gerne vil kontakten til mig. De holder sig tæt til mig under hele testen, har masser af drive og især deres samarbejde er rigtig godt. Alle 7 har et stort jagtinstinkt.
Labradoren er en samarbejdende, apporterende jagthund - jeg har mødt 7 hvalpe, der alle er fine repræsentanter for racen. Et meget harmonisk kuld.
Generelt for kuldet er også, at hvalpene er modige - både i forhold til pludselige bevægelser, fremmede genstand og høje lyde.
Jeg har mødt meget glade hvalpe, der bærer tydeligt præg af, at de har været meget i hænder.De er afslappede - både ved løft og i den første kontakt til mig. Hvalpene er gode til at koncentrere sig - viser ingen usikkerhed, men tværtimod tager de testen 'i stiv pote'. De er så parate til at komme ud til deres nye familier og Kennel Labrander har gjort et flot arbejde med at gøre dem klar til det. Endnu et stjerneskud fra Kennel Labrander. Knæk og bræk alle 7.

Labrander Hodja Labrander Loke

DKCH  SECH(U)

Lab Treasure's As Good As It Gets

Lab Treasure's Raspberry
Labrander Epona

INTCH NORDCH DKCH SCH NCH DCHVDH PLCH SVCH NOJV02 SV03 DKKV04 KBHV06 DKKV06 KBHV07 DKKV07

Lab Treasure's Dario

Gilhøj's Nuttede Nanna
Labrander Nixi LUCH
Black Pearls Of Mainhatten Popeye
EECH FICH INTCH
Follies Mon Oncle
INTCH
Rosefair Happy Go Lucky
Labrander Dina NLCH DECH DEVDHCH
Mallorn's Aldebaran
Lab Treasure's Escada
Labrander Ivalo DKCH(U)
Sostack's Louis
Coco Loco's X-File  INTCH SECH(U) NOCH NORDVV15
Tjotte's Lover Under Cover
DKCH
Mallorn's Storm In A Cup
DKSCH(V) SEVCH FIVCH
Coco Loco's Premium Dark Chocolate
DKCH
Exquisito's Demasiado Caliente
DKCH SECH NOCH NORDCH INTCH
Coco Loco's Classic
Labrander Zoe Lab Treasure's My Love Willcare Leisure Suit Lary
Lab Treasure's Hollywood
Labrander Katla Chablais Overseas Treasure
Labrander Dina